Post info

Label:


Comments 0


Author: Sharif Putra

Assalamulaikum dan Selamat Sejahtera sekalian. Apa cerita kaum kerabat sahabat photographer sekalian. Di samping kita menjalani segala aktiviti yang menjadi kewajipan kita seharian, mari seketika kita sembang-sembang apa itu framing dalam foto.

Framing adalah satu cara untuk menampakan impak yang lebih kukuh pada imej yang dirakam. Framing juga merupakan satu kaedah memasukan border di dalam framing foto. Untuk itu cuba masukan apa-apa sahaja di depan subjek utama anda sebagai border. Sebagai contoh menggunakan daun-daun sebagai bahan binaan border dalam framing.

Tona warna boleh juga digunakan sebagai border dalam framing. Tona warna yang berlainan efek membuatkan subjek utama kelihatan amat dramatik dan menarik. Teknik ini amat berkesan dipraktikan untuk merakam potret perkahwinan dan modeling. Cuba-cubalah cara ini agar memberi kelainan pada setiap imej yang anda rakam. Kadang-kadang asyik merakam dan menikmati imej yang mempunyai stail sama membuatkan kita bosan dan sebagainya.Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

0 ulasan:


PENGIKUT