Post info

Label: , ,


Comments 4


Author: Sharif PutraAssalamulaikum dan Selamat Sejahtera. Selamat berhujung minggu tak kiralah di mana kalian berada. Jika anda sedang berkelah, beriadah dan sebagainya, jangan lupa untuk merakam gambar sebaik yang mungkin. Kerana sebenarnya dari gambar anda merakamkan nostalgia disuatu masa kelak.

Kali ini mari kita mengenali dan memahami apakah itu "bracketing" dalam fotografi. Dari pemahaman saya bracketing itu ialah proses merakam imej terhadap sesuatu subjek atau objek dalam kadar yang banyak dengan menggunakan setting kamera yang berlainan.


Bracketing amat bermanfaat digunakan ketika kurangnya cahaya dalam satu-satu tempat shooting. Jadi sebagai jalan peneyelesaiannya gunakanlah teknik bracketing.

Mengapa penting belajar dan memahami bracketing ini. Kadang-kadang sensor kamera mempunyai had limit untuk mengesan dynamic range. Dynamic range ini ialah sensitiviti terhadap cahaya. Sesetengah keadaan sensor kamera gagal atau sukar merakam secara baik, kerana tone dan situasi kecerahan serta gelap pada satu-satu shooting. Oleh kerana single shoot yang kerap digunakan dalam merakam imej gagal menghasilkan imej yang baik, maka silalah gunakan teknik bracketing yang dapat menghasilkan imej yang mempunyai kapasiti dynamic range yang tinggi.

Isu akan datang Kegunaan Bracketing Secara Khusus.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

4 ulasan:


PENGIKUT