Post info

Label: , ,


Comments 4


Author: Sharif Putra

Dari Mata Turun ke Hati..Assalamulaikum dan Salam Sejahtera. Kali ini saja nak ubah kata sapaan sebagai pembuka tirai kata dari entri ini. Sebagai fotographer rasanya memahami apa maksud di sebalik "Dari Mata Turun Ke Hati". Istimewanya bagi mereka sebagai pengguna tegar DSLR, bila saat mengetip yang kita aim, semestinya pada awalnya kita setting dulu dari sudut mana, bagaimana yang kita nak hasilnya dan terus turun ke hati. Seronoknya bila sudah mendapat hasil seperti yang kita mahukan, pastinya kita akan berkata " wahhh cantiknya" sedar tak sedar kita sudah jatuh hati pada hasil foto yang kita ambil tadi. Tapi hati-hati jangan pula ambil gambar bini orang dan terus jatuh hati. Bukan itu maksud saya, tetapi lebih kepada aspek kepuasan dan ketaksuban hasil foto yang sebegitu indah. Ada faham kah?. Saya pun tak faham ni!!..tak apa yang penting fahamlah kan.

Saya kerap melihat hasil-hasil foto saya sejak dari dulu-dulu lagi, terkadang ada beberapa kemungkinan yang menjadi rutin saya, apabila melihat koleksi foto saya. Antaranya rasa malu, sebab hasil foto kurang hebat, foto hentam kromo saja sepertinya tiada tema, foto tersebut tiada atau kurang faktor Point of intrest dan ada macam-macam lagilah. Tetapi itu tidak mengapa, yang penting kita kena bergerak selangkah demi selangkah, dari Newbe, semi pro , pro, super pro and mega pro. Rasanya begitu juga dengan rakan-rakan di luar sana, mempunyai cerita yang mirip dengan saya. Namum kini semua itu hanyalah cerita lucu dan menjadi bahan pelajaran pada masa sekarang.

Foto 2007. Ibu Ayam
Menarik : Point of intrest-ibu ayam teliti mengawasi anak-anaknya yang asyik makan
Kurang menarik : Tiada penggunaan teknik "Bokeh"

Foto 2008
Menarik : Silhoutte kelapa yang mempunyai background bewarna jingga
Kurang menarik : Wide pada foto yang terbatas


Foto 2009
Menarik : Cahaya di sebalik jari jemari membawa maksud cahaya adal sumber kehidupan
Kurang menarik : Komposisi yang sedikit tersasar dari frame foto


Foto 2010
Menarik : Tone yang cantik, background dan foreground yang dramatis


Foto 2011
Menarik : Keindahan terserlah pada kesan struktur permukaan batu yang kelihatan berkilau


4 ulasan:


PENGIKUT