Post info

Label:


Comments 0


Author: Sharif Putra

Foto 1 : Dare to fail

Foto 2 : Let me help you my friend

Foto 3: Caterpillar 

Foto 4: Musical Ceremony

Foto 5: Merentas 


Salah satu cabang fotografi yang begitu menarik minat saya ialah foto makro, ianya memberikan kepuasan serta keseronokan setiap kali berjaya menghasilkan serta merakamkan karakter, perwatakan, aksi dan sebagainya pada subjek. Namun cabang foto makro ini bukanlah semudah  itu pada saya, segala persiapan, pemilihan subjek serta teknik fotografi begitu dititiberatkan. Jika semua hal seperti yang disebutkan tidak diambil perhatian, sudah pasti hasil kerja akhir kurang memuaskan dan dalam erti kata lain gagal.

Bermain dengan subjek kecil, begitu menyeronokan serta memberi kepuasan pada saya. Hal ini kerana subjek kecil jarang dapat disaksikan dengan jelas, namun dengan teknik foto makro subjek kecil tadi dapat dilihat secara jelas dalam versi saiz yang lebih besar. Selain itu, saya sangat tertarik merakamkan setiap karakter, aksi dan pergerakan pada setiap subjek yang saya rakamkan, sebagai contoh ialah spesis semut kerengga. Semut kerengga begitu unik, lincah dan bijak bergaya di depan lensa, sebab itulah saya begitu tertarik dengan subjek ini. Boleh dikatakan keseluruhan hasil foto makro saya ialah berkisarkan dunia semut kerengga.

Selamat berkongsi rakan-rakan dan sahabat jurufoto  sekalian, semoga apa yang saya sampaikan ini beroleh kebaikan untuk kita bersama. Sampai jumpa lagi...

0 ulasan:


PENGIKUT