Post info


Comments 3


Author: Sharif Putra

Foto 1
Terima Kasih Pakcik kerana sudi digambar

Foto 2
Mt Kinabalu kelihatan jelas dari sawah padi Kg Tambulion

Foto 3
Laluan ke dunia semulajadi yang mempunyai lapangan sawah padi, sungai dan keseronokan gerombolan kerbau sedang bersantai dan mandi manda.


Foto 4
Ayuh kudaku, kita redah sungai ini, walau kenapa, walau bagaimana...

Foto 5
Untuk memastikan otot kuat dan sihat, aktiviti renang sangat berguna. Si Kuda sedang menjalani latihan berenang oleh tuannya. Hebat dan menyeronokan.

Foto 6
Jendela Mt Kinabalu dari Sungai Kg Tambulion

Foto 7
Shadow versus Reflection, Idea muncul setelah melihat dan menilai momen dan komposisi ini.

XPDC Photography ke Kampung Tambulion menjanjikan satu momen penggembaraan bergambar yang begitu menyeronokan. Sebelum tiba di lokasi sebenar, akan dihidangkan dengan panorama sawah padi yang terbentang luas dan kehijauan. Indah benar kampung ini.

Sebelum sampai ke kampung ini, pada awalnya memang dalam perancangan, namum apa yang perlu ialah mencari jalan rintis sebagai persediaan awal. Dan pada hari yang dirancang akhirnya saya tiba juga ke tempat ini secara solo. Sudah menjadi kebiasaan saya, perlu bergerak secara bersendirian dahulu sebelum membawa rakan-rakan bersama. Dengan tujuan untuk membuat tinjauan dan postmortem sekembalinya dari lokasi.

Bercerita tentang tempat ini, sememangnya menjadi faktor penarik ialah pemandangan indah Gunung Kinabalu yang tersergam indah menjadi latar belakang kepada sudut rakaman. Begitu juga dengan keseronokan merakam sawah padi di samping para petani sedang tekun berusaha. 

Kampung ini juga terkenal dengan keindahan dan keseronokan untuk mandi manda di sungai, iaitu Sungai Tambulion yang juga saya difahamkan air sungai ini asalnya dari pergunungan Akinabalu. Sungainya agak luas dan deras, namum terpulanglah kepada para pengunjung untuk memilih lokasi yang terbaik untuk mandi dan sebagainya.

In Shaa Allah dilain masa, sememangnya dalam perancangan saya serta rakan-rakan dari Geng Photographer untuk berXPDC lagi ke kampung ini untuk rakaman panorama moonlit dan low light. Jika sesiapa yang berminat untuk menyertai saya, bolehlah maklumkan menerusi blog ini, inbox Facebook atau email saya sharif_putra@yahoo.com

Terima Kasih...Jumpa lagi XPDC Photography Kg Tambulion Part 2Akushatra BlackBerry®

3 ulasan:


PENGIKUT